Charlotte Schouten

docent klassiek gitaar

Op vijfjarige leeftijd begon Charlotte met gitaarlessen aan de Muziekschool Amstelveen. Gitaar spelen vond ze altijd al een stuk leuker dan naar school gaan. Dit had onder andere te maken met haar dyslexie die pas op veel latere leeftijd onderzocht en erkend werd. Op haar 16e ging Charlotte naar het Amsterdams Conservatorium – hoofdvak gitaar, bijvak elektrisch gitaar – als ook naar de University of Arts in Arnhem. Ze rondde haar opleiding af met een HBO bachelor.

 

Namens de European Guitar Teachers Association (EGTA) werd Charlotte drie keer voorgedragen om Nederland te vertegenwoordigen in het Europees Jeugdensemble voor gitaar: de European Youth Guitar Ensemble (EYGE). Door een verkeersongeval kreeg haar carrière helaas een andere wending en koos zij ervoor om fulltime muziekles te gaan geven.

 

Inmiddels geeft Charlotte ruim 20 jaar les in haar eigen muziekschool Gitaar Centrum Amstelland . Veel van haar leerlingen zijn dyslectisch, hebben AD(H)D of een autisme spectrum stoornis. Sommigen hebben in het verleden een negatieve ervaring opgedaan met muziekles of met een ‘schoolse manier’ van lesgeven. Vaak moest er dan bijvoorbeeld eerst taaie muziektheorie worden uitgelegd om daarna pas met het gitaarspelen te mogen starten. Deze leerlingen moeten vaak een drempel over om opnieuw met gitaarlessen te beginnen.

 

Colourplay Music© is ontwikkeld door Charlotte Schouten. De reden is simpelweg omdat er voor cursisten met dyslexie of een concentratiestoornis, geen muziekmethode bestond. Heel spijtig want muziek maken is juist voor hen een goede uitlaatklep. Bovendien zijn deze leerlingen vaak bijzonder creatief en muzikaal. Door te werken met kleuren, kunnen alle cursisten sneller doen wat ze écht leuk vinden: muziek maken.

Colourplay Music© werkt goed bij alle leerlingen: met en zonder leerproblemen, bij jong en oud. De jongste leerling is 3 jaar en de oudste leerling is 75 jaar oud. Jonge leerlingen (vanaf 3 jaar) kunnen vaak nog niet lezen maar wel al kleuren onderscheiden. Maar het werkt ook goed voor cursisten die op latere leeftijd nog een instrument willen leren bespelen maar bang zijn dat het notenschrift te ingewikkeld voor hen is.

Vanwege haar eigen achtergrond maar ook door de jarenlange ervaring met het lesgeven, begrijpt Charlotte als geen ander hoe verschillende leerlingen op een laagdrempelige en speelse manier gitaar kunnen leren spelen.

Met Colourplay Music© richt Charlotte zich op studenten die niet tot hun recht komen in het traditionele schoolse systeem. Haar uitgangspunt bij het lesgeven is dat elke student een eigen persoonlijkheid en een eigen leertempo heeft en daarmee ook een eigen specifieke behoefte. De individuele, unieke en speelse aanpak maken Colourplay Music© al jarenlang tot een groot succes.

Yotam Tal

docent elektrisch & bas gitaar

Op zijn achtste begon Yotam met gitaarles. In 2009 behaalde hij zijn Master of Music diploma aan het conservatorium van Amsterdam. Daarna werd hij lid van de prestigieuze metal band Textures.  Naast Textures speelt hij ook bij Crown Compass.

Yotam heeft ruime ervaring met arrangeren, band coaching en studio opnames. Zo maakte hij in 2007/2008 deel uit van de Blue Man Group band, een bekende theaterproductie van Joop van de Ende.

Sinds 2004 reist hij met verschillende bands door Europa voor opnames en optredens in zeer uiteenlopende stijlen, zoals rock, jazz, fusion, experimentele en wereld muziek. Naast zijn werk als freelance musicus geeft Yotam les aan de Gitaar Centrum Amstelland